Amb Humor

Guia dels cantaires per mantenir el director a ratlla

 1. No estiguis mai satisfet amb el to que et dóna per començar, el teu sempre serà millor.
 2. Queixa’t de la temperatura de la sala d’assaig, de la il·luminació, de la manca d’espai, dels corrents d’aire. És millor fer-ho quan el director està nerviós.
 3. Posa la vista a la partitura just abans dels fragments importants.
 4. Demana repetir un tros o canviar de seient. Pregunta sovint. Dóna la impressió que ja no pots més. Fes-li creure al director que li estàs fent un favor personal al quedar-te.
 5. Aclareix-te sonorament la gola durant les pauses (els tenors estan entrenats a fer això des del naixement). Els passatges instrumentals tranquils són una bona oportunitat per mocar-te.
 6. Una bona estona després que un passatge hagi acabat, pregunta al director si el teu “do greu” estava afinat. Això és especialment efectiu si no hi havia cap “do greu” o no et tocava cantar.
 7. Espera que l’assaig estigui ben començat per dir-li al director que no tens partitura.
 8. Als moments dramàtics de la música (mentre el director s’emociona bestialment) encarrega’t que la teva part soni buida i decebedora.
 9. Mira el teu rellotge sovint. Sacseja’l incrèdul de tant en tant.
 10. Sempre que et sigui possible, canta la teva part una octava per sota o per sobre d’allò que està escrit. Això resulta un excel·lent entrenament per l’oïda del director. Si se n’adona, nega-ho amb vehemència i digues-li que segurament ha sentit els harmònics.
 11. Digues-li al director “no n’estic segur, del ritme”. Els directors són sempre sensibles a la seva “tècnica de batuta”. Insisteix-hi.
 12. Si esteu cantant en un idioma poc familiar pel director, pregunta-li totes les paraules que no n’entenguis el significat. Ocasionalment, digues la paraula dues vegades i pregunta-li quina pronunciació prefereix, assegurant-te que dius exactament el mateix les dues vegades. Si et fa notar la seva similaritat, posa una cara de total menyspreu i murmura amb veu baixa sobre les “subtilitats de la inflexió”.
 13. Si hi hagut algun error mentre es canta comenta-ho abans de que el director pugui fer-ho, t’estarà molt agraït.
 14. Pregunta al director si ha sentit la gravació de la peça que estàs assajant feta per en Bernstein. Això implica que podria aprendre-hi alguna cosa. També és bo preguntar-li: “és la primera vegada que dirigeix aquesta peça?”
 15. Si estàs frasejant diferent que els altres cantaires de la teva corda, manant-te en la teva. No preguntis al director quina era la bona , fins que hagi acabat el concert.
 16. Si has d’explicar alguna cosa al del costat fes-ho quan el director doni l’entrada.
 17. Com més còmodament assegut estaràs, millor cantaràs.
 18. Recorda: “més piano = més lent”
 19. Abans de cada concert qüestiona si el repertori és l’adequat.
 20. No pensis mai en portar el faristol pel concert.
 21. Quan sigui l’hora en punt de finalitzar l’assaig aixeca’t i marxa

Comments

Amb Humor — 2 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *