Presentació

La Coral de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona va ser fundada a la tardor de l’any 1998.

Ben aviat va fer la seva presentació pública, concretament el dia 22 de gener de 1999, diada de Sant Raimon de Penyafort, participant a la missa solemne en memòria dels advocats difunts a la Catedral de Barcelona i, el mateix dia, a la cerimònia civil al Pati de Columnes del Col·legi.

Des d’aleshores ha anat incrementant el seu repertori i el nombre de components. Actualment es compon d’una cinquantena de cantaires que, sota la direcció de Joaquim Manyós i Balanzó assaja durant dues hores un dia a la setmana, a part d’un dissabte cada tres o quatre mesos en jornada de matí i tarda, suplint amb la seva dedicació i entusiasme la manca d’estudis i experiència musicals de bona part dels seus membres. Pel que fa alrepertori, arriba actualment a unes cent seixanta obres dels més variats estils.

Participa activament a la majoria dels actes solemnes del Col·legi, ha intervingut en actes d’Òrgans supra col·legials (Consell dels Il·lustres. Col·legis d’Advocats de Catalunya, Consejo General de la Abogacía Española), ofereix dos concerts cada any (Concert d’Estiu i Concert de Nadal) i fins i tot ha fet actuacions fora de l’estricte àmbit professional, com ara la participació al Maig Coral o els concerts oferts el dia 13 d’abril de 2002 a l’església parroquial de Tossa de Mar, dins de les Festes d’aquesta vila, com a col·laboració a les obres de restauració de la Parròquia, el 23-10-04 a Ribes de Freser en col·laboració per la construcció d’un orgue per la seva Parròquia, el 4-12-04 a Castres (França), i el 16-9-05 a les Caves Codorniu, entre molts d’altres.

L’any 2001 va enregistrar el seu primer disc compacte titulat “Concert de Nadal”, els beneficis del qual van ser íntegrament destinats a la Fundació Degà Ignasi de Gispert, destinatària així mateix de tots els fons que la Coral recapta en les seves actuacions.

Una de les activitats habituals de la Coral, gairebé des del seu començament, ha estat la participació a les trobades que anualment celebren les corals de Col·legis d’Advocats d’Espanya. L’any 2000 es va celebrar la segona d’aquestes trobades i la nostra coral hi participà per primera vegada. La trobada va tenir lloc a la ciutat de Granada i juntament amb les corals de Granada, Biscaia i Saragossa, vam fer un concert al Carmen de los Mártires d’aquella ciutat i vam participar en una missa solemne a la Catedral. Els comentaris que vam sentir van fer ressò del considerable nivell de qualitat musical i interpretativa que la nostra Coral havia assolit tot i que feia poc més d’un any de la seva fundació.

L’any 2001 va ser la Coral de l’Ilustre Colegio de Abogados del Señorío de Vizcaya qui va organitzar la trobada, la tercera en nombre d’ordre. Vam participar amb les corals, a més a més de l’amfitriona, de Saragossa, Granada, Vigo i València, fent un concert a l’Auditori del Museu Guggenheim i una missa solemne a la Catedral de Santiago de la capital Biscaïna.

L’any 2002 la Coral de l’Il·lustre Col·legi de Barcelona va ser l’encarregada d’organitzar la  IV Trobada. Van participar les mateixes corals de l’any anterior: Barcelona, l’amfitriona, Biscaia, Saragossa, Granada, Vigo i València. Tingué lloc els dies 8 i 9 de juny. Els actes principals foren un concert al Saló de Cent de l’Excm. Ajuntament, dissabte dia 8 i una missa solemne, diumenge dia 9  a l’Església de Santa Maria del Pi, a part d’una recepció de benvinguda als coralistes al Palau de la Generalitat, en un emotiu acte on vam estrenar la nostra interpretació de L’Empordà, mentre un esbart dansaire, l’Esbart Ciutat Comtal, ballava la “dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”.

Posteriorment ha participat a les successives trobades els anys 2003 a Salamanca, dins dels actes del Congreso de la Abogacía Española, 2004 a València, 2005 a Vigo, 2007 a Màlaga, 2008 a Granada i 2009 a Saragossa.

La Junta de Govern, en sessió del 7 de febrer de 2003, decidí per unanimitat concedir a la Coral la Medalla del Il·lustre Col·legi d’Advocats, segons consta a l’acta “per la seva contribució, en els seus quatre anys de vida, al enriquiment de la vida col·legial a traves de la música i l’harmonia de les seves veus, fent d’ambaixadors del ICAB davant d’altres Col·legis i corporacions i fomentant així les relacions de companyonia i amistat.”

El 17-7-03 la Coral de l’ICAB, amb la Orquestra de la Facultat d’Arquitectura estrenà la seva primera gran obra, el Glòria en Re Major d’Antonio Vivaldi, que és repetiria dues vegades amb la Orquestra de la Universitat de Barcelona els dies 5 i 12 de febrer de 2004 dins els actes de Sant Raimon de Penyafort. Un CD d’aquell concert enregistrat en directe va servir com a felicitació de Nadal del Col·legi als col·legiats.

El 3-2-05 la Coral, novament amb la Orquestra de la Universitat de Barcelona, al Paranimf de la mateixa estrenà la segona gran obra, la Missa de la Coronació de W.A. Mozart que repetiria, en unió d’altres tres corals el dia 21-6-05, dia de la Música, a l’Auditori de Catalunya.

Aquestes dues obres, Glòria de Vivaldi i Missa de la Coronació, van ser novament interpretades en un concert, de nou amb la Orquestra de la Universitat de Barcelona el dia 21-6-07 a la Parròquia de Santa Maria de Gràcia, i la segona d’elles, el 7-6-08 a l’Església de Sant Domènec de Balaguer, amb l’Orfeó Balaguerí,  la Coral Canticorum i la orquestra de la Universitat de Barcelona i el 14-06-08 a l’Església de Santa Engràcia de Barcelona, també amb la Coral Canticorum i la orquestra de la Universitat de Barcelona. La Missa va ser, de nou, interpretat el dia 6 de septembre de 2009 a l’auditori de l’hotel Hesperia Tower, en un concert benèfic en benefici de l’Institut Català d’Oncologia per a la prevenció del Càncer.

Cal destacar la magnífica relació personal existent entre tots els membres de la coral, que fa que els assaigs resultin molt agradables i gratificants, la qual cosa justifica el sacrifici de temps que en els àmbits professional, personal i familiar representa per a tots i que redunda en una constant millora de la seva qualitat musical i artística, fruit del seu esforç i dedicació constant.

 


Comments

Presentació — 1 comentari

  1. Me gustaría formar parte de la Coral del ICAB. He cantado para anuncios de publicidad y me gustaría saber como poder acceder y hacer una prueba para unirme a vosotros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *